Hvad er et virksomhedslån?
Er virksomhedslån (også kaldet ‘Erhvervslån‘ og ‘Firmalån‘) er et lån, en virksomhed optager. Det kan være et lån, man optager for at opstarte/opkøbe en virksomhed, men i mange tilfælde er begrebet brugt, når virksomheder i drift har brug for kapital til overlevelse eller vækst.
Hvem tilbyder virksomhedslån?
Både store og små banker + mindre kreditudbydere tilbyder virksomhedslån i Danmark. Der er/kan dog være stor forskel på, hvordan afvikling af lånet aftales mellem parterne, og der er i den grad også stor forskel på renteniveauet. Bankerne kan være meget svære at få lån fra, hvor renten til gengæld er forholdsvis lav, mens kreditudbydere med speciale i kun de omtalte virksomhedslån har lettere ved give lån ud og samtidig kræve en meget højere rente.
Hvad er renten på virksomhedslån?
Der er stor forskel på rentesatserne. Låner du pengene i banken (hvilket som sagt kan være meget svært og for nogles vedkommende helt umuligt), kan du få renten (eller de samlede omkostninger man kalder ÅOP – Årlige Omkostninger i Procent) helt ned på 5-10%, og hvis du fx decideret tager lån i friværdi i bolig, kan du få lånet endnu længere ned. Renten er lav i banken, da de ikke tager så store chancer. Et firmalån i banken kan gives i form af helt almindeligt lån eller som kassekredit.
Hvis du går til nogle af de mindre kreditudbydere med speciale inden for virksomhedslån – men derimod ikke er så blege for at give flere lån ud og dermed tager større chancer – skal du nok regne med et sted mellem 20-35% i ÅOP. Der er altså kæmpe stor forskel.
Virksomhedslån uden sikkerhed (?)
Mange udbydere af disse lån til virksomheder reklamerer med “Virksomhedslån uden sikkerhed”, men kigger man nøje efter, står der ligeledes, at det er med “med personlig hæftelse”. Personlig hæftelse må da i den grad være sikkerhed, for hvis man ikke betaler sit lån tilbage, kan de komme efter en privat (og er det måske ikke også fair?). Mange tolker dog “uden sikkerhed” som værende, at man ikke hæfter personligt for noget som helst – og det passer ikke.
Iværksætterlån
Er Virksomhedslån det samme som iværksættere? Ja og nej! En iværksætter, der endnu ikke har startet sit firma op, kan ikke optage et virksomhedslån. Men en iværksætter, der har været i gang i nogle år, kan sagtens.
De fleste forbinder “lån til iværksætteri” med finansiering af virksomhedens opstart. Det går ikke.
Billige erhvervslån
Mange er på udkig efter billige erhvervslån, og det kan måske også godt lade sig gøre, hvis man kender de rigtige mennesker, og de tror på din ide. Men hverken banker eller andre typer af lånudbydere kan og vil give billige lån ud til virksomheder, da der ofte tages en stor risiko med virksomheder. Der findes ‘Vækstlån’ fra Vækstfonden, og her et lån forholdsvist billigt, men det kræver til gengæld, at du har en meget unik ide og vækstpotentiale. Det er skatteydernes penge, der investeres her, så de giver ikke lån til hvem som helst.
Hvorfor får nogle men ikke dig?
Det hele kan virke meget urimeligt, hvis du ser eller hører om en masse cases, hvor banken, lånudbyderen eller Vækstfonden har lånt penge til en virksomhed, der slet ikke er lige så professionelle som dig og måske endda er gået konkurs. Det undrer ret mange, men det kan du desværre ikke være herre over. Selvom din ide/virksomhed måske var meget bedre end de nogle af de andres, var du måske ikke lige så god til at præsentere din business case og vision. Og det er jo også bare mennesker, der tager beslutningen, så de kan jo også begå fejl.
Virksomhedslån fra private
Kan det anbefales, at du tager et lån til din virksomhed fra privatpersoner? Fx familie, venner eller måske ukendte?
Det er acceptabelt, at man låner penge af familie og venner, men gør ekstra meget ud af at forklare, at der ALTID er en risiko ved det. Du må ALDRIG love, at du betaler tilbage på en bestemt dato, for en masse kan gå galt. Du kan sige, at du vil gøre alt for at betale tilbage på en bestemt dato og gør alt for at indfri dit løfte. Vær også opmærksom på, at familie og venner ikke er så gode til at sige nej som banken, hvorfor du skal lytte til signalerne. Pres ikke!
Pas også på med at love en alt for høj rente, eller lade dig forføre af gunstige vilkår, hvor du pludselig ender med at betale “rocker-renter”.